Pestera Urșilor – Atracția Apusenilor

Localizare : localitatea Chișcău, comuna Pietroasa,  județul Bihor, Munţii Apuseni, România.
Altitudine : 482 m
Lungime : 1500 m
Coordonate : 46.556610 N, 22.569993 E

Peştera Urşilor  – descoperită în 1975, atunci când s-a executat o dinamitare pentru cariera de marmură din zona respectivă. Aceasta şi-a preluat numele de la numeroasele fosile de „urşi de cavernă” (Ursus spelaeus) descoperite în cadrul acesteia. În urmă cu 15000 de ani, peşteră a reprezentat un loc de adăpost pentru numeroase animale, urşii de peştera retrăgându-se aici atunci când presimţeau momentul morţii lor, dorindu-şi într-un fel să fie în acelaşi loc cu predecesorii săi.

Video reprezentativ : 

Schema simplificată a peșterii

Peştera Urşilor are o lungime de peste 1.500 m, fiind compusă din galerii situate pe două nivele:: prima, cea superioară, cu o lungime de 488 de metri, poate fi vizitată de turişti, iar cea inferioară, cu o lungime de 521 m, este rezervată numai cercetărilor ştiinţifice.

Galeria vizitabila, cea superioară, este compusă din 3 galerii şi diverse săli:

  • Galeria “Urșilor” (sau Galeria Oaselor),
  • Galeria “Emil Racoviță,
  • Galeria “Lumânărilor”,
  • Sala Lumânărilor,
  • Sala Spaghetelor,
  • Sala Oaselor.

În interior putem distinge o diversitate de formaţiuni de stalactite şi stalagmite, dar şi o cantitate impresionantă de urme şi fosile ale ursului de cavernă, specie dispărută în urma cu 15000 de ani. În plus, aici au mai fost descoperite fosile de capră neagră, ibex, leu şi hiena de peşteră.

Intrarea în peştera conţine un pavilion format dintr-o sală de aşteptare, casa de bilete, un bar, un mic muzeu speologic şi un stând cu suveniruri şi obiecte artizanale specifice zonei.

Program:

Zilnic între : 10:00 – 17:00

Web: http://www.pesteraursilor.ro

Tarife:

Adulți: 20 RON

Elevi, Studenți: 10 RON

Taxă cameră foto: 15 RON

Taxă cameră video: 25 RON

Durata de vizitare: 45 minute

 

Credite fotografice :