Arboretumul Simeria – Cel mai mare parc dendrologic din România

Localizare : strada Biscaria, nr. 1, Simeria, județul Hunedoara, România ( în apropiere de orașul Deva )

Coordonate : 45.860737 N, 23.014096 E

 

Arboretumul Simeria este cel mai mare parc dendrologic din România, cu peste 70 de hectare, fiind pe locul 3 în Europa și 11 în lume. Acesta cuprinde o colecție veche de plante exotice și native românești. Arboretumul a fost inițial un parc ce înconjura Castelul Gyulay sau Bela Fay.

 

 

Aflându-se la marginea orașului Simeria, pe lunca râului Mureș, acesta a fost construit la începutul secolului al XVIII-lea.

Prima alee din parc a fost amenajată în anul 1763, pe ea plantându-se castani.

 

 

Parcul superb a fost transmis din generație în generație, aparținând unor familii nobiliare din Transilvania, cum ar fi Gyulay, familia Kun și Fay ( specialiști în biologie, au adus aici peste 250 de specii exotice de arbori ) și familia Ocskay, de la aceștia fiind confiscat de către statul comunist, parcul trecând sub ocrotirea Academiei Române.

 

 

Se află în lunca Mureșului și a fost creat la începutul secolului XVIII prin amenajarea zăvoaielor naturale din împrejurimi.

Arborii din parc sunt proveniți din Europa, America de Nord și Asia.

În acest moment, în arboretum se află aproximativ 2165 de specii de plante și arbori.

 

 

Parcul conține arboretumul, pe o suprafață de 67 de hectare, 3 hectare de pepiniere iar pe 9 hectare se află Serele de la Simeria și pepiniera Dobra.

La începutul anului 1949, parcul cuprindea peste 250 de specii de arbori. Stilul de amenajare și construcție al parcului este inspirat din  linia englezească cu tentă romantică.

 

Castelul Bela Fay

 

Stațiunea de la Simeria a fost înființată în anul 1954, având ca scop cercetarea și producția silvică. Scopul stațiunii este și de a aclimatiza noi specii de arbori. Aici s-a reușit aclimatizarea cu succes a arborelui de Squoia Gigantea, originar din Africa.

 

Preţ intrare
Adulţi: 2 lei
Copii, elevi, studenţi: 1 leu

Orar de vizitare
Luni – Duminică: 8:00-20:00

Web : http://www.icashd.ro/indexr.html