Băile Herculane – Izvoarele tămăduitoare ale romanilor
Localizare: valea Cernei, județul Caraș-Severin, România
Altitudine: 168 metri
Locuitori: aproximativ 5000
Coordonate: 44.868253 N, 22.408521 E
Stațiunea sau orașul Băile Herculane este renumit în zona Banatului românesc datorită izvoarelor de ape minerale izotermale si hipertermale, ce au diferite compoziții chimice benefice organismului uman: apele pot fi sulfuroase, sodice, calcice, clorurate, oligominerale.
Stațiunea, situată pe valea Cernei, la aproximativ 25 de km de granița cu Serbia, este o atracție turistică încă de pe vremea romanilor conduși în acele timpuri de împăratul Traian. Aceștia, profitând de prezența apelor tămăduitoare, au captat izvoarele și au construit băi, temple și statui dedicate zeilor.
Cum ajungem la Băile Herculane?
Cu mașina se poate ajunge din DN6 ( E70 ), ce leagă Bucureștiul de vestul țării.
Cu trenul, pe calea ferată internațională București – Timișoara – Budapesta.
Cu avionul, folosind aeroportul din Caransebeș ( la doar 80 km ), Craiova ( la 160 km ) sau Timișoara ( 170 km, aici este și aeroport international ).
Ce afecțiuni se pot trata la Băile Herculane?
- boli de piele;
- boli ale sistemului nervos periferic;
- boli ale aparatului locomotor (afectiuni ale articulatiilor, muschilor, tendoanelor);
- intoxicatii cu plumb si alte metale grele;
- boli ale aparatului respirator;
- afectiuni ginecologice;
- boli ale tubului digestiv si ale glandelor anexe;
- boli de nutritie;
- unele boli ale rinichilor si cailor urinare.
Modalități de tratament:
La Băile Herculane ne putem tratata prin aerohelioterapie, băi termale, băi sulfuroase și sărate, instalații de hidrotermoterapie (și saună), electroterapie, chinetoterapie, hidrochinetoterapie, în bazine; inhaloterapie; cură de teren.
Originea Băilor Herculane datează din urmă cu aproape două mii de ani, bazele fiind puse de împăratul roman Traian, în anul 102. Numele său a fost preluat din cultul balnear grecesc, de la zeul Hercules, fiu al lui Zeus, patron al izvoarelor termale și simbol al puterii absolute. După retragerea romanilor, băile au decăzut în calitate, dar au fost totuși folosite în continuare. În 1736 au fost reconstruite de către Imperiul Austriac, prin generalul Andreeas Hamilton, guvernator al Banatului din acele timpuri.
În timpul regimului comunist, stațiunea a fost o atracție turistică principală, clădirile fiind într-o stare excelentă, fiind totodată construite aici și multe hoteluri. În prezent stațiunea suferă o transformare și o readaptare la vremurile moderne, multe clădiri sunt deteriorate iar multe sunt în renovare. Sperăm ca stațiunea să își recapete strălucirea de odinioară.