Castelul Sukosd-Bethlen – O scurtă privire în Evul Mediu

Localizare : strada Principală, nr. 137, comuna Racoș, județul Brașov, regiunea Transilvania, România

Coordonate: 46.023681 N, 25.408097 E

 

Video reprezentativ :

 

Construit în anul 1624 de către groful (conte, latifundiar ungur) Istvan Sukosd, domeniul fiind primit în dar de la principele Gabriel Bethlen. Chiar dacă această construcție are aspectul unei cetăți, destinația acesteia a fost de reședință nobiliară. Aceasta a fost fortificată din pricina faptului că în acea perioadă existau dese atacuri ale turcilor, pe de o parte, dar și foarte multe răscoale țărănești.

 

 

Camerele castelului erau distribuite în principiu pe două niveluri, parterul fiind distribuit pentru activități de întreținere, gospodărești, iar nivelurile superioare pentru spații de locuit, săli de festivități.

În anul 1694, castelul este preluat de către Samuel Bethlen, iar în 1700 este restaurat și mai apoi extins, un turn rectangular fiind ridicat pe intrarea din sud. În jurul anilor 1900 este preluat de familia Teleki și în anul 1903 este cumpărat de către comunitatea din comuna Racoș.

 

 

Întrebuințările ulterioare ale castelului, deosebit de frumos odinoară, l-au deteriorat, din păcate, acesta fiind sediul CAP-ului, în anul 1962, în perioada comunistă. În ultimii ani, castelul a fost restaurat parțial de către „Fundația castelul Bethlen din Racoșul de Jos”, deținut de către pastorul bisericii evanghelice din comuna Racoș. Totuși, procedeul de restaurare a fost unul precar, fiind necesare fonduri majore pentru această construcție impresionantă, care poate fi pusă în valoare într-un mod cu totul diferit.

 

 

Castelul Sukosd-Bethlen poate fi totuși vizitat, pe răspunderea dumneavoastră, întrucât accesul în interior se face pe scări din lemn. Cei curajoși pot explora turnul înalt urcând trei rânduri de trepte. Priveliștea de sus este deosebită. Fiind administrat de o familie din comuna Racoș, taxa de intrare poate varia după plăcerea dumneavoastră, iar vizitele se pot face apelând un număr de telefon afișat pe poartă.

 

 

În zona comunei Racoș se regăsesc și alte obiective turistice interesante, cum ar fi :