Cazanele Dunării – Un colț de rai

Localizare : malul nordic al Dunării, sudul Banatului.

Zona Cazanelor Dunării reprezintă în viziunea multor oameni Paradisul. Dealurile stâncoase şi rezervaţiile naturale, pădurile seculare şi diversitatea de flora şi faună, precum şi firul leneş al Dunării, contribuie la acest peisaj miric, extraordinar. Minunile naturii pot fi observate printr-o simplă plimbare cu barca cu motor, preluată din jurul localităţii Orşova:

  • Tabula Traiana
  • Peștera Ponicova
  • Mănăstirea Mraconia
  • Statuia lui Decebal
  • Cazanele Dunării

 

Video reprezentativ :

 

Tabula Traiana

 

Tabula Traiana – o placă memoriala veche de aproximativ 2000 de ani, fixată pe piatră, situată în apropiere de Cazanele Mici, pe malul din Serbia. A fost plasată aici de Împăratul Traian pentru a sărbători victoria Romei împotriva Daciei. Ornamentele reprezenta doi delfini ce plutesc şi un vultur ce zboară pe cerul liber. 

Tradus, textul reprezentat pe Tabula spune : "Împăratul Nerva fiul divinului Nerva, Nerva Traian, Augustus, Germanicus, Pontifex Maximus, investit de patru ori că Tribun, Tatăl Patriei, Consul pentru a treia oară, excavând roci din munţi şi folosind bârne de lemn a făcut acest pod".
 

Localizare : Cazanele Mici ale Dunării, malul sârbesc

Coordonate : 44.653402 N, 22.306044 E

 

Peștera Ponicova

 

Peştera Ponicova – reprezintă cea mai mare peştera din zona Clisurii Dunării, fiind cunoscută drept mai multe denumiri de-a lungul timpului : peştera de la Gura Apei, Peştera Liliecilor.

Peşteră a fost parţial umplută cu apă atunci când a fost creat lacul de baraj. Galeriile cuprind 1660 de metri.

Accesul în peştera se face din trei locaţii: 

  • Intrarea principală – de departe cea mai accesibilă, situată în Cheile Ponicovei. Aici se poate ajunge cu maşina, din DN57, mergând pe lângă podul ce trece peste pârâul Ponicova. 
  • O altă intrare – la un nivel superior faţă de prima, mult mai greu accesibilă, aceasta fiind preferată de practicanţii de alpinism.
  • O a treia intrare – la nivelul actual al Dunării, la care se ajunge cu şalupă, parcurgând 500 m pe sub peretele Ciucarului Mare până la gura peşterii.

Localizare : în apropierea localităţii Dubova, Cazanele Mari ale Dunării

Coordonate : 44.595319 N, 22.261262 E

 

Statuia lui Decebal

 

Statuia lui Decebal – a fost sculptat în stâncă aflată în apropierea Cazanelor Mici. Aceasta reprezintă totodată cea mai mare sculptură din Europa, cu 55 de metri înălţime şi 25 de metri lăţime. Aceasta a fost realizată între anii 1994 – 2004 din fondurile omului de afaceri roman Iosif Constantin Drăgan. Operă a fost realizată de către doisprezece sculptori alpinişti.

Monumentul este impresionant, semănând cu statuia lui Hristos din Rio de Janeiro din Brazilia, fiind totodată comparabilă cu Statuia Libertăţii din Statele Unite.

Localizare : intre Eșelnița și Dubova

Coordonate : 44.641116 N, 22.291740 E

 

Mănăstirea Mraconia

 

Mănăstirea Mraconia – un lăcaş de cult impresionant aflat pe valea Mraconia, ridicat peste ape. Vechea Mănăstire a fost sacrificată în perioada comunistă în scopul realizării lacului de acumulare Porţile de Fier.

Nouă Mănăstire este susţinută de piloni din beton, fiind vizitabila pe tot parcursul anului. Ruinele vechii Mănăstiri pot fi încă observate atunci când nivelul Dunării este scăzut, creând o imagine impresionantă.
 

Localizare : 15 km de orașul Orșova

Coordonate : 44.637385 N, 22.293681 E

 

Cazanele Dunării

 

Cazanele Dunării – parte a Defileului Dunării, cu o lungime de aproximativ 9 kilometri. Cea mai îngustă zona a Dunării din Cazane este de circa 230 de metri. Pereţii stâncoşi, drepţi, formează o imagine superbă.

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici – cuprinde 215 ha în suprafaţa, între Valea Ogradena şi Ogaşul Turcului. 
 

Coordonate : 44.641481 N, 22.294092 E

Tarife barcă : 25-30 lei/persoană
Web : http://www.clisura-dunarii.ro

 

Credite fotografice :