Cetatea Poienari – Moștenirea impresionantă a lui Vlad Țepeș

Localizare : Cheie Argeșului, lângă localitatea Arefu, județul Argeș, Muntenia, România.

Coordonate : 45.353580 N, 24.635062 E

Altitudine : 850 metri

 

Cetatea Poienari se află pe vârful muntelui ce domină Cheile Argeșului, în apropiere de localitatea Arefu din județul Argeș, lângă hidrocentrala Vidraru.

 

 

 

 

Rolul acesteia a fost de a asigura un refugiu pentru domnitor și de a adăposti o garnizoană de aproximativ 25-30 de oșteni.

Construcția cetății a fost realizată în două etape :

–    turnul donjon, în secolul XIII, în timpul domnitorului Negru Vodă

–    zidurile de incintă și turnurile semicirculare, în secolul XV, mai precis în anul 1457, construite de către Vlad Țepeș

Turnul central are influențe transilvănene iar zidurile au influențe bizantine.

 

 

 

 

Cele 1480 de trepte până la cetate

 

Cetatea se află la 400 de metri față de nivelul văii și are în componența sa 5 turnuri. Zidurile salee au aproximativ 3 metri grosime.

Pentru a putea urca la cetate, turiștii trebuie să urce 1480 de trepte, pe o scară din beton, cu balustrade. Timpul unei urcări are în medie 30 de minute.

Cei ce ajung la cetate pot admira valea Argeșului, într-o priveliște impresionantă.

 

Legendele cetății Poienari

 

Se spune că Vlad Țepeș, în timpul unei dispute cu turcii, s-a ascuns în cetatea Poienari, după ce potcovise caii cu potcoavele invers, pentru a-i deruta pe inamici. Acesta a consolidat ulterior cetatea, pentru a fi pregătită unui asediu.

Locul în care este amplasată cetatea amintește de bătălia de la Posada, din 1330, menționată în Cronica pictată de la Viena. Carol Robert de Anjou al Ungariei, venit într-o expediție prin care dorea să îl pedepsească pe fostul său vasal, domnitorul Basarab I al Țării Românești. Basarab I refuzase să mai plătească tributul din anul 1327. Regele Carol Robert a fost învins în timpul retragerii sale prin trecătoarea în care se află astăzi cetatea Poienari.

 

 

Valea Argeșului

 

Program :

Luni – Sâmbătă : 09:00 – 17:00

Duminică : închis

Tarife vizitare :

Adulți : 5 lei

Elevi, studenți și pensionari : 2 lei

Taxă video pentru profesioniști : 1000 lei/oră

Taxă video pentru amatori : 60 lei/oră