Cetatea Rupea, pe urmele strămoșilor daci din Rumidava
Cetatea Rupea se află pe drumul dinspre Brașov către Sighișoara, pe drumul european E60. Cetatea medievală se ridică pe partea dreaptă a drumului. Se spune că suprafața cetății Rupea, datorită poziției strategice, pe o colină masivă – Dealul Cohalmului, a fost utilizată încă din preistorie și mai apoi de strămoșii noștri daci și romani. Coordonatele geografice ale cetății sunt : 46.037183 N, 25.212220 E.
În vremea dacilor, la cetatea Rupea s-a aflat dava ( orașul dac ) Rumidava.
După cucerirea romanilor, aceasta preia denumirea de castrul roman Rupes ( în traducere – stâncă sau piatră ).
Prima consemnare istorică a cetății provine din anul 1324, cetatea aflându-se într-o ierarhie specifică Evului Mediu, sub regele Carol Robert de Anjou al Ungariei. Atunci, sașii ce se răsculaseră împotriva regelui s-au adăpostit în cetatea Castrum Kuholm ( numele acordat de sași provenea de la roca de sub cetate – bazaltul sau roca vulcanică – magmatică ).
Mai târziu, între 1432 și 1437, cetatea a fost de mai multe ori atacată de către turci, iar în 1643 a fost părăsită, după ce a fost distrusă de un mare incendiu. În anul 1716 a servit drept refugiu pentru supraviețuitorii epidemiei de ciumă, iar în 1790 a fost abandonată după ce o furtună a zdrobit acoperișul acesteia.
În perioada comunistă, cetatea Rupea a rezistat eroic împotriva distrugerii complete de către autoritățile acelor vremuri care doreau să exploateze roca vulcanică de sub cetate pentru a reamenaja orașul Rupea.
În anul 2009 s-a pornit un amplu proces de modernizare al cetății de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței, iar din 2013 cetatea Rupea este restaurată în întregime și poate fi vizitată în splenodoarea acesteia. Toate turnurile cetății au fost reamenajate și se pot vizita.
Superba cetate este construită pe trei niveluri :
- cetatea de sus – partea cea mai veche a cetății (secolul X – XIII), fiind ridicată pe ruinele fostei dave dacice Rumidava
- cetatea de mijloc – datează din secolul al XV-lea, ce conține Turnul Cercetașilor și Capela
- cetatea de jos – secolul XVIII
În cetatea de jos se regăsește Turnul Porții, fântâna adâncă de 60 de metri, Turnul Slujitorilor și Turnul Slăninii.
Cetatea de mijloc conține Turnul Ungrei, Turnul Pentagonal și Turnul Diecilor, Turnul Cercetașilor și Turnul Capelei, Turnul Gros și Turnul Pulverăriei ( lângă intrarea în cetatea de sus ).
În zonă se află mai multe obiective turistice interesante, cum ar fi localitatea Racoș, cu Lacul de Smarald, coloanele de bazalte și vulcanul, cetatea Făgăraș, biserica fortificată din Viscri sau cetatea Sighișoara.
Tarife :
10 lei adulti
5 lei copii
Grupuri :
8 lei adulti
4 lei copii
Program de vizitare :
1 noiembrie – 31 martie – 9 – 17
1 aprilie – 31 mai – 9 – 20
1 iunie – 31 august – 9 – 21
1 septembrie – 31 octombrie – 9 – 19
Tot în zonă puteți vedea și vulcanul Racoș sau coloanele de bazalt din apropierea acestuia. Vă promitem un peisaj deosebit de frumos.
Dacă doriți să vedeți cetatea, vă puteți caza chiar în orașul Rupea, unde se află o sumedenie de pensiuni care mai de care mai atractive. Câteva oferte de cazare puteți găsi mai jos:
Alte articole despre cetatea Rupea :