Cheile Corcoaia – Legenda lui Hercule de pe valea Cernei

Localizare : în apropierea localității Cerna Sat, județ Gorj, Oltenia, pe DJ66A, în apropiere de stațiunea Băile Herculane
Coordonate : 45.132331 N, 22.695931 E

Cheile Corcoaia ( sau Corcoaiei ) sunt reprezentate de o zonă din România declarată rezervație naturală la nivel național. Totodată, zona geografică reprezintă o arie protejată pentru habitatul său, la nivel internațional. Cheile sunt situate pe valea Cernei în Munții Mehedinți, la 44 de km în nord dinspre stațiunea Băile Herculane. Rezervația este inclusă în Parcul Național Domogled – Valea Cernei.

 

 

Zona este denumită Corcoaia întrucât preia numele unui personaj din mitologia românească, legată de valea Cernei.

Astfel, conform versiunilor diversificate ale legendelor și basmelor, Corcoaia este o femeie bătrână care îl îndrumă pe Hercules ( Heracle ), fie chiar un balaur ( o hidră ) cu care el se luptă ( ca și consecință s-au format Cheile Corcoaiei ), între Banat și Mehedinți.

 

 

O altă consecință a legendei lui Hercule poate fi considerată și denumirea Băilor Herculane, denumite astfel de romanii ce au descoperit izvoarele termale și de către împăratul austro-ungarilor Franz-Josef I – Herkulesbad.

Potrivit cercetătorilor etnologi, legenda lui Hercule și a Corcoaiei a fost suprapusă de către figura mitică a lui Iovan Iorgovan. Acesta este un personaj mitologic românesc, legenda sa circulând pe valea Cernei. În varianta locală, hidra fuge de Iovan și se adăpostește în munți, în zona muntelui Oslea. Iovan aruncă paloșul său în stânca masivă care se prăbușește formând podul de la Ponoare. În zona Cheilor Corcoaiei se spune că a avut loc prima luptă dintre Iovan și balaur, eroul tăind unul dintre cele cinci capete ale hidrei. Aceasta străpunge muntele și fuge, lăsând în urma ei Cheile spectaculoase, în speranța că se va putea întoarce aici mai târziu pentru a-și reface forțele. Însă Iovan ajunge primul aici, se scaldă în ape și își reface puterile și îi taie hidrei câte un cap, până când aceasta, rămasă cu doar două capete, fuge pe valea Cernei spre Dunăre.

 

 

Iovan Iorgovan, în folclor, a fost un haiduc și vânător vestit, ce a trăit înainte de secolul al XVIII-lea. Majoritatea peșterilor importante din Mehedinți, Cerna, Orșova, Tismana, Baia de Aramă, apar în folclor ca fiind locații de refugiu ale eroului.

 

Cum ajungem la Cheile Corcoaia?

Așa cum se observă și în traseul sugerat în imaginea de mai jos, dinspre stațiunea Băile Herculane, se merge în nord spre Târgu Jiu pe DJ67A, până la prima intersecție, unde se virează stânga pe DJ66A, pe un drum semi-asfaltat, dar plin de priveliști deosebite. Acest traseu durează aproximativ 1 oră. Spor la călătorit!