Cheile Dobrogei – Tărâmul fermecat al României

Localizare : partea dreaptă a văii râului Casimcea, judeţul Constanţa (aprox.45 km distanță de Constanţa)

Suprafața : 10929 ha

Coordonate : 44.502355 N, 28.400924 E

 

 

Zona Cheilor Dobrogei este o Arie Protejată Specială Avifaunistică prin Hot. de Guvern ( nr. 1284 din 2007 ). Include localitățile Cogealac, Grădina, Mihail Kogălniceanu,Pantelimon, Săcele, Siliștea și Târgușor. Totodată, include rezervațiile naturale Gura Dobrogei, Peștera La Adam și Gura Dobrogei.

 

 

Cheile Dobrogei cuprind cei mai vechi munți din Europa, măcinați de timp, care au acum nu mai mult de 40 de metri, aflate la 40 de km de Constanța, spre Hârșova. Valea Casimcei cuprinde 15 peșteri deosebit de importante din punct de vedere arheologic și paleontologic, aici descoperindu-se fosile umane, deoarece aceste peșteri au fost locuite de oamenii din vremuri îndepărtate. Tot aici se regăsesc cele mai vechi roci de pe teritoriul României, cu o vechime de aproximativ 2 miliarde de ani. Peste ele s-au depus calcare, acestea formându-se în perioada Jurasicului și Cretacicului, cu peste 100 de milioane de ani în urmă.

Tot în Cheile Dobrogei regăsim peste 500 de specii de plante, tufișuri submediteraneene, stepă, silvostepă, bujori etc. Fauna este reprezentată de broasca țestoasă dobrogeană, de baltă, diverse specii de lilieci și chiar șoimi ( 15 exemplare ).

În apropierea Cheilor se află Mănăstirea Sf. Ioan Cassian, aflată într-o peșteră în care accesul se face destul de greoi, dar merită tot efortul.

 

 

Cum ajungem la Cheile Dobrogei?

La Chei putem ajunge prin DN 22 ( E87), urmând ca traseu : Gura Dobrogei – Târgușor – Cheia sau Gura Dobrogei – Casian – Cheia – Târgușor. De asemenea, se poate ajunge și prin localitatea Mihail Kogălniceanu până în Târgușor, apoi pe traseele de mai sus.

 

Surse foto:

http://www.treacator.ro

http://www.motoroute.ro

http://www.eualegromania.ro

http://www.romaniamegalitica.blogspot.co.uk