Cheile Sohodolului – Un colţ de rai

Multă lume poposește în Târgu Jiu, vizitează operele lui Brâncuși, apoi își continuă drumul spre Mânăstirea Tismana sau chiar Mânăstirea Lainici de pe Defileul Jiului, însă nu multă lume știe căci între aceste minunate locuri turistice se ascund adevărate comori lăsate de natură.

În acest articol vom descoperi împreună o adevărată capodoperă a naturii și locul unde s-a filmat o mare parte din scenele filmului Trandafirul Galben.

Localizare: La 15 km de Târgu Jiu, pe drumul ce duce către Mânăstirea Tismana, se află o comună în plină ascensiune numita Runcu. Străbătând această comună, veţi da de Cheile Sohodolului.

Coordonate : 45.1450 N, 23.1389 E

 

Video reprezentativ :

 

Acestă rezervație naturală de 350 de hectare reprezintă o zonă de chei săpate de apele Sohodolului, ce conţine o diversitate de forme de relief pe care vă invit să le descoperiți cu mare plăcere.

Vă voi enumera cele mai importante atracții pe care nu trebuie sa le ratați cand veți vizita Cheile Sohodolului:

  • – Peștera Popii

  • – Nările

  • – Inelul de piatră

  • – Cascada păstrăvilor

Peștera Popii

Exact la intrarea în Chei, pe partea stanga veti vedea aceasta peşteră, aceasta fiind cea mai mare atracţie, deoarece acolo au fost descoperite cu ani în urmă picturi rupestre de culoare neagră sub forme de siluete antropomorfe si zoomorfe dar şi desene geometrice şi simboluri solare.

Nările

O altă atracţie minunată care poate fi gasită pe drumul şerpuit al Cheilor este peştera Nării.

Un fenomen natural foarte rar, format prin scurgerea Sohodolului prin stâncă timp de mii de ani.

Nările au un zgomot specific datorită scurgerii apei prin ele, de aici provenind şi denumirea de Nări dar şi de la forma lor care seamană izbitor cu nişte nări.

Inelul de piatră

Dacă priviţi spre vârful muntelui, la un moment dat veţi zări o gaură în munte sub forma unui inel. Mulţi care ati vizionat seria SF  Stargate veţi zice că este o poartă stelară ce duce către un alt univers. Defapt acestui inel de piatră îi sunt carcterisitice mai multe legende locale cum ar fi “Inelul Doamnei” sau “Inelul Miresei” datorită faptului că multe cupluri curajoase urcă până la inel să se căsătorească. O legendă veche spunea că acolo se întâlneau tinerii sa se iubească, ascunşi de privirile părinţilor. Altă legendă legată de acest inel este faptul ca i se mai spune şi “Inelul Dracului” întrucât, cel care va vedea raza de soare ce trece prin inel şi va vedea unde atinge pamântul, este cel sortit să descopere comoara dacică ascunsă.

 

Cascada păstrăvilor

Cum apele Sohodolului sunt pline de păstrăv, această cascadă este des frecventată de pescarii care doresc să practice acest hobby, relaxandu-se într-un ambient plăcut.

Cheile Sohodolului este un loc răcoros, numai bun pentru a te refugia de căldurile de vară, de altfel un loc în care poti practica alpinismul.

Web: http://runcugorj.ro/

Credite fotografice : http://www.panoramio.com, http://www.cheilesohodolului.ro