Cheile Turzii, un monument al naturii săpat în calcar

Cheile Turzii reprezintă un monument al naturii impresionant și o destinație turistică deosebit de frumoasă din România. Acestea s-au format prin erodarea de către râul Hașdate a rocii calcaroase din zonă. Pereții stâncoși înalți de peste 200 de metri creează un peisaj superb ce ne duce cu gândul la basmele copilăriei.

Localizare : 6 km vest de Turda, județul Cluj, Transilvania, România

Suprafața rezervației naturale : 324 ha

Lungimea totală : 1650 metri

 

 

Video:

 

 

Dacă vă planificați să vizitați Salina Turda, atunci nu trebuie să ratați nici Cheile Turzii, care sunt la doar 15 km distanță.

 

elefant.ro

 

Datorită importanței științifice și a frumuseților sălbatice, Cheile Turzii au dobândit, la nivel național, încă din 1938, statutul de rezervație naturală, în 2004 fiind inclusă în listele U.N.E.S.C.O. printre cele mai de seamă monumente ale naturii.

 

 

Cheile au luat naştere ca urmare a activităţii de eroziune a pârâului Hăşdate, afluent al Arieșului.

Relieful, format pe calcare jurasice, a dat naştere unui peisaj carstic de o rară salbaticie: stânci înalte şi abrupte, creste ascuţite, pereţi verticali, turnuri de piatră, peşteri si doline.

 

În rezervație au fost descrise peste 990 specii de plante, 110 specii de păsări, mamifere și reptile. Suprafața protejată este de 324 ha, lungimea defileului de 1270 metri, înălțimea pereților de 250 metri. În rezervație sunt peste 100 km de trasee turistice, iar în zonă se poate practica alpinismul pe pereți stâncoși de 200 metri.

 

 

În Cheile Turzii există aproximativ 1.000 de specii floristice, printre care piciorul cocoșului, odoleanul, omagul, stânjenelul violaceu, vulturica, scorușul argintiu, usturoiul sălbatic.

cel.ro

 

Specii vegetale rare:

  • allium obliquum (usturoiul sălbatic), se mai găsește doar în păduri și pajiști din Kazahstan, Kirghistan, Mongolia și Rusia;
  • ferula sandlerina, întâlnită doar în bazinul carpatic, în Slovenia, Ungaria și România (Cheile Turzii).

 

 

În rezervație sunt prezente numeroase specii de faună, care cuprind păsări, pești, batracieni, vulpea, nevăstuica, jderul de piatră, mistreți, iepuri, căprioare, șerpi.

Specii de animale rare:

  • aquila chrysaetos (acvila de munte), una dintre cele mai puternice păsări de pradă din lume;
  • lutra lutra (vidra), un mamifer carnivor semiacvatic;
  • colias myrmidone (gălbiorul roșcat), o specie rară de fluture.

 

 

În Cheile Turzii se cunosc aproximativ 50-60 de peșteri, arcade (resturile peșterilor prăbușite) sau firide , în general cu dimensiuni mici, cea mai mare (Peștera Ungurească) atingând 123 m lungime.

Cheile Turzii reprezintă una din zonele importante din ţară pentru practicarea alpinismului, a sporturilor montane, orientare turistică şi activităţi educative şi recreative.

În Rezervația naturală Cheile Turzii sunt interzise: focul, scăldatul, poluarea cu deșeuri, accesul cu autovehicole, consumul de alcool, muzica, recoltarea sau distrugerea plantelor, deranjarea, capturarea sau uciderea animalelor, dislocarea sau colectarea de roci.

 

Tarife vizitare:

  • Adulți 4 lei
  • Copii, elevi, studenți 2 lei

 

f64.ro

 

 

Doriți cazare în Cheile Turzii? Aveți câteva oferte mai jos :Booking.com

Tagged , , ,