Curtea Domnescă de la Piatra Neamț – Reședința domnitorilor Moldovei
Târgul Piatra este atestat încă din evul mediu, însă statutul de târg domnesc îl primește doar în anul 1453. Piatra era locuită în acele vremuri în majoritate de maghiari și de sași (germani, nemți), poate că de aici vine denumirea ulterioară de Piatra Neamț. Cu timpul Târgul Piatra capătă o mai mare importanță, aceasta și datorită constituirii aici (1468-1475) a unei Curți Domnești, de către Ștefan cel Mare (1453-1504). După construcția Curții Domnești, aceasta a exercitat o puternică influență atât în plan economic, politic, cât și administrativ, chiar dacă ea nu a fost decât o casă voievodală, o reșediță temporară a domnitorilor Moldovei.
Curtea Domnească se află în orașul Piatra Neamț, în Piața Ștefan cel Mare, nr. 1, Centrul istoric.
Situat în centrul istoric al orașului Piatra Neamț, ansamblul arhitectural alcătuit din Curtea Domnească, Biserica “Sf. Ioan” și Turnul Clopotniță își are începuturile în perioada 1468-1475, fiind ctitorit de Ștefan cel Mare.
Din Curtea Domnească s-a mai păstrat doar o parte din pivnițele casei domnești (unde se află acum o expoziție muzeală) și porțiuni din zidul de incintă. În spatele Muzeului Pivnița II se găsește actuala clădire a Primăriei Municipiului Piatra Neamț.
Biserica domnească Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, zidită în 1497-1498, monumentală și elegantă, este caracteristică stilului arhitectural moldovenesc din acea perioadă. În perioada interbelică, sub îndrumarea lui Nicolae Iorga, Comisiunea monumentelor istorice au restaurat și modernizat biserica între anii 1937-1938, dându-i forma actuală, dar urmărind să respecte cât mai fidel vechea înfățișare.
Turnul Clopotniță a fost construit în 1499 din piatră brută și întărit cu patru contraforturi ce-i subliniază profilul zvelt, are 19 m înălțime. Foișorul de pază a fost adăugat în epoca modernă, iar ceasul montat în anul 1890. Turnul are la bază un mic muzeu, dar vizitatorii pot urca și în foișor. Acest turn a fost multă vreme cea mai înaltă construcție din Piatra Neamț, de unde se putea observa întreaga vale a Bistriței.
În incinta Curții Domnești de la Piatra Neamț se mai găsesc clădirile Muzeului Curții Domnești, Muzeului de Artă, Muzeului de Etnografie, Liceul Petru Rareș și sediul Primăriei.
Program vizitare Muzeul Curții Domnești:
zilnic: 9-17 (octombrie – martie)
10-18 (aprilie – septembrie)
Luni: inchis.