Germisara – Băile Romane de la Geoagiu-Băi
Localizare : judeţul Hunedoara, Transilvania, România
Altitudine : 350 m
Suprafața băilor : 8 ha
Coordonate : 45.935659 N, 23.161721 E
Situată în apropiere de oraşele Deva (18 km distanţă) şi Orăştie (46 km), localitatea Geoagiu-Bai reprezintă o staţiune balneo-climaterica, fiind clasificată ca şi staţiune turistică de interes naţional din anul 2008. Staţiunea este renumită pentru tratarea bolilor sistemului nervos, anemii, nevroze şi stări de oboseală.
Istoric :
Băile de la Geoagiu au fost cunoscute în timpul stăpânirii Imperiului Roman sub numele de „Thermae Germisara“. Băile romane au rămas conservate în aceeaşi formă precum în antichitate, fiind săpate în munte, cu un diametru de aproximativ 95 de metri. În 1935, atunci când a fost săpat bazinul mic din ştrandul actual cu ape termale, au fost găsite două statui ce reprezintă zeii Esculap ( zeul medicinei din mitologia grecească ) şi Egeea ( zeiţa sănătăţii şi curăţeniei în mitologia grecească ).
De la retragerea romanilor până în Evul Mediu nu au fost consemnate date referitoare la băi, fiind cel mai probabil părăsite. În epoca feudală, primele menţiuni istorice provin de la Geovan Andrea Gromo, comandant al gărzilor principelui Transilvaniei şi rege al Ungariei, Ioan Sigismund Zapolya. Acesta consemnează refacerea băilor în secolul XVI de către regina Isabela, soţia regelui Ioan Sigismund.
Alte obiective turistice din zona băilor superbe :
- Cascada Clocota
Aceasta cascadă este una dintre cele mai frumoase din ţară. Situată pe răul Clocota, în S-E staţiunii, are aproximativ 40 de metri înălţime şi 20 de metri lăţime. Apa acestei cascade nu îngheaţă niciodată, fiind colectoarea celor 16 izvoare termale din această zonă.
- Castrul roman Germisara
Coordonate : 45.893625 N, 23.190365 E
Castru de unitate auxiliară, în sudul satului Cigmău, lângă localitatea Geoagiu.
-
Drumul roman
O porţiune din vechiul drum roman către băile Germisara a rămas foarte bine conservată – acesta este paralel cu drumul ce leagă staţiunea de localitatea Poienari.
- Strandul modern cu ape termale
Ştrandul conţine trei bazine. Unul mic ( 1.6 metri ), unul mijlociu (1.6 – 3 metri ) şi cel olimpic de 2.4 metri ( adâncime ). Este foarte populat pe timpul verii, atunci când temperaturile din România sunt extrem de ridicate.
Credite fotografice :