Lacul de Smarald de la Racoș, Paradisul din munții Perșani

Lacul de Smarald de la Racoș s-a format în fosta carieră Brazi, ce se ocupa cu exploatarea rocilor bazaltice. Acesta se află în comuna Racoș, județul Brașov, Transilvania. Aici, din pricina săpăturilor intense, s-a atins pânza freatică, ceea ce a dus la formarea acestui lac. Exploatările carierei Brazi s-au oprit în urmă cu aproximativ 10 ani. Adâncimea lacului este de aproximativ 10 metri, deși unii localnici afirmă că ar fi undeva la 60 de metri. Lățimea este de aproximativ 200 de metri.

 

Video :

 

 

 

 

La formarea lacului au contribuit de-a lungul timpului și precipitațiile, astfel că s-a ajuns la o adâncime de circa 10 metri și o lățime a lacului de 200 de metri. Conform unor localnici lacul ar ajunge chiar la o adâncime de 50 de metri, însă această informație nu este verificată.

Întrucât nivelul apei este constant iar culoarea apei este deosebită, putem să presupunem că apa este adusă din pânza freatică în marea ei majoritate, iar apa din precipitații are contribuția sa, desigur, dar într-o măsură mult mai mică.

La Racoș puteți călători cu trenul personal care circulă între Brașov și Sighișoara, ajungând în gara Racoș. De asemenea, dacă veți călători cu autoturismul personal, din E60 ( DN13, Brașov – Sighișoara ) urmați un indicator la dreapta către Racoș, înainte de localitatea Rupea Gară și după ce treceți de Hoghiz.

În zonă se regăsesc multe obiective turistice interesante cum ar fi :

Tagged , ,