Locul din România, plin de basme și legende. Grădina Zmeilor din Sălaj

Localizare : satul Gâlgău Almașului, la 10 km de orașul Jibou, județul Sălaj, Crișana, România

Coordonate : 47.198731 N, 23.305391 E

 

 

 

Video

 

 

 

Grădina Zmeilor din județul Sălaj, Crișana, este un tărâm de basm. Stâncile masive stau impunătoare în fața oricărui turist care le vizitează. Având diverse forme bizare, ace, ciuperci, turnuri, acestea au primit și nume interesante de la localnici de-a lungul vremii : Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Călugării, Moșu, Acul Cleopatrei, Căpitanul, Soldații, Dorobanțul, Eva, Degețelul sau Sfinxul.

 

 

 

Legendele din Grădina Zmeilor

Una dintre legendele legate de Grădina Zmeilor ne spune că acest loc era locuința unor zmei rău voitori care tot timpul furau fetele din zonă. În lăcomia zmeilor, aceștia au furat soarele de pe cer, moment în care un voinic s-a decis să confrunte zmeiul care furase soarele. Voinicul a învins zmeul și a pus soarele înapoi pe cer. Zmeii ce veniseră în ajutorul fratelui lor au fost orbiți de soarele puternic și o fată eliberată de voinic a rostit o vrajă asupra zmeilor, moment în care aceștia au rămas blocați și transformați în bolovani de piatră pe vecie. 

 

O altă legendă este legată de stânca denumită Fata Cătanii, care ne spune că o fată din satul alăturat s-a îndrăgostit de un soldat. Aceasta a dorit să fugă în lume cu iubitul său, dar a fost blestemată de părinți și transformată în piatră. 

 

 

 

Acest deosebit monument al naturii este arie protejată și se află la circa zece kilometri de orașul Jibou și la aproximativ 70 de kilometri de Cluj-Napoca, întinzându-se pe o suprafață de 3 hectare.

 

 

Grădina Zmeilor cuprinde un ansamblu neregulat de stânci, situate la baza dealului Dumbrava. Formațiunile sunt alcătuite din gresii și microconglomerate formate prin acțiunile aerului, apei, respectiv surpări sau prăbușiri de teren de-a lungul vremii. 

 

 

 

Flora zonei conține arbori și arbuști : carpen, fag, stejar, tei pucios, cer, plop tremurător, frasin, alun, corn, sânger, lemnul câinelui, păducel, măceș sau mur. Ca și specii floristice remarcăm : păștița, laptele cucului, osul iepurelui, plămânărică, vinariță, sânișoară, frag, găinușe, tătăneasă, traista-ciobanului, rostopască, talpa gâștii, margaretă, sunătoare, ghiocel, coada șoricelului, păpădie, mentă și multe altele. 

 

 

Fauna din aria protejată conține diverse mamifere, reptile, păsări și amfibieni. Mamiferele conțin specii de mistreț, veveriță, vulpe roșcată, iepure de câmp. Dintre păsări, remarcăm : ciocănitoare neagră, ciocănitoare de munte, pițigoi de brădet, cuc, pupăză, mierlă, gaiță albastră, cinteză. Dintre reptile și amfibieni : șarpe orb, gușter, salamandra de foc.

 

 

 

 

Cum ajungem la Grădina Zmeilor : 

  • Prin drumul național DN1F, către: Zalău – Românași – Sânmihaiu Almașului – drumul național DN1G spre localitățile Hida – Chendrea – Bălan – Chechiș – Gâlgău Almașului.
  • Prin DN1H, către Jibou – Var – Tihău – drumul național DN1G până la Gâlgău Almașului.

 

Credite fotografice : 

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rk%C3%A1nyok_kertje