Mănăstirea Cernica – Ocrotitoarea Bucureștilor

Localizare : şoseaua Cernica nr.16, oraş Pantelimon, judeţ Ilfov ( la 12 km de Bucureşti – DJ301)

Coordonate : 44.434937 N, 26.258246 E

 

Video :

 

Construită pe un ostrov, în mijlocul lacului Cernica, Mănăstirea Cernica a fost construită în anul 1608 (domnia lui Radu Şerban) de către vornicul lui Mihai Viteazul, Cernica Ştirbei şi soţia sa, Chiajna. Mănăstirea cuprinde trei biserici superbe şi trei paraclise.
Biserica, în formă ei actuală, a fost reconstruită de stareţul Timotei în anul 1802, după cutremur, fiind finalizată în 1815. În acele momente, domnitor era Ion Gheorghe Caragea.

 

 

În anul 1804 a fost construită şi a doua Biserică pe ostrovul Sf. Nicolae, numită Biserica “Sfântul Lazăr”, foarte frumoasă, cu două coloane la intrare şi o scară pe partea stângă. Fiind o biserică de cimitir, la demisol se regăseşte camera mormintelor.
Sfântul Ierarh Calinic, unul dinstre stareţii Mănăstirii Cernica (1818-1850), este sărbătorit pe data de 11 aprilie. Acesta s-a preocupat de restaurarea lăcaşurilor de cult, a spitalelor şi a şcolilor. În timpul stăreţiei sale s-au ridicat zidurile ce împrejmuiesc Mănăstirea, Biserica “Sf. Gheorghe”, aproape toate chiliile şi căsuţele, o bolniţă pentru îngrijirea călugărilor a căror stare nu era foarte grozavă şi clădirea stăreţiei.

 

 

Chillia veche în care a trăit Sfântul Calinic se afla pe ostrovul Sfatul Gheorghe (denumit aşa după stareţul Gheorghe). Aceasta chilie este în zilele noastre o casă memoriala, prezentând obiectele ce au aparţinut Sfântului. Se spune că în jurul chiliei sale broaştele nu se aud niciodată. De această afirmaţie se leagă o legendă care spune că într-o seară în care Sfântul Calinic se ruga, broaştele l-au tulburat prin zgomotul lor deranjant. Sfântul a mers apoi pe malul lacului, a delimitat cu privirea porţiunea din lac din jurul chiliei şi a spus: “Duceţi-vă în stânga şi în dreapta, de cântaţi cât vreţi! Dar aici voi să nu-mi mai cântaţi!”. Legenda spune că din acel moment broaştele au încetat să cânte în zona binecuvântată de Sfântul Calinic.

 

 

Aceasta este doar una dintre povestirile legate de minunile săvârşite de Sfântul Calinic. În anul 1854, acesta a dezlegat un blestem legat de trupul unui om bogat care a comis foarte multe răutăţi în timpul vieţii, cadavrul acestuia nefiind putrezit după 7 ani, atunci când a fost dezhumat pentru parastas. Sfântul Calinic a săvârşit slujba liturghiei, apoi rugăciunile de iertare a păcatelor şi dezlegarea de blesteme. Pe măsură ce Sfântul citea rugăciunile, trupul mortului se transformă puţin câte puţin în ţărână, iar la sfârşit au rămas doar oasele şi o grămadă de praf.

 

 

La Mănăstirea Cernica se afla o icoană despre care se spune că a prevenit o femeie că va avea un necaz. Aceasta a mers la icoana Mântuitorului Iisus Hristos aflată la altar, a atins-o, apoi când a privit faţa Domnului a observat că gura acestuia era deschisă. Uimită şi uluită, a observat că Mântuitorul a închis şi a deschis gura de două ori. O tristeţe deosebită se putea observat în mimica Să. Femeia nu a reuşit pe moment să desluşească ce i s-a întâmplat, a mers acasă şi după o perioadă a pierdut o sumă impresionantă de bani pe care s-a străduit foarte mult şi greu să o recupereze. Apoi, discutând cu un preot bătrân, acesta i-a spus că Domnul a încercat să îi transmită faptul că urma să i se întâmple ceva rău.

 

Cum ajungem la Mănăstirea Cernica?

Un traseu orientativ din centrul Bucureștiului ar dura aproximativ 30 de minute, până la Mănăstire. Cel mai scurt traseu ar fi pe Splaiul Unirii până în localitatea Glina, apoi stânga pe DNCB și dreapta în dreptul comunei Pantelimon. Imaginea de mai jos este reprezentativă pentru traseu: