Mănăstirea Corbii de Piatră – cea mai veche mănăstire rupestră din România
Mănăstirea Corbii de Piatră se află în satul Jgheaburi, comuna Corbi din județul Argeș. Aceasta a fost săpată în peretele masiv de stâncă, înalt de circa 30 m și lung de 14,5 m. Mănăstirea este un ansamblu rupestru din secolul XIV, reînființat în anul 1512, în perioada domnitorului Neagoe Basarab (1512-1521).
După creștinarea României, numeroși pustnici și călugări s-au adăpostit prin păduri, grote, peșteri sau prin locașuri de cult săpate de ei însuși în calcar, piatră sau gresie. Cele mai numeroase au fost răspândite prin dealurile și munții Buzăului și Argeșului. Dintre acestea, marea majoritate au rămas locașuri de rugăciune individuale ale pustnicilor sau, unindu-se doi-trei călugări, s-au transformat în schituri. Prima așezare rupestră monahală ajunsă la rangul de mănăstire este Mănăstirea Corbii de Piatră din județul Argeș.
Biserica mănăstirii este săpată în stâncă (gresie).
Lângă biserică, săpat tot în stâncă, se află trapeza mănăstirii, sala de mese a mănăstirii, un spațiu dăltuit la rându-i în stâncă, despre care tradiția afirmă că a fost folosit de Neagoe Basarab ca tribunal în aer liber, pentru a face judecăți publice.
Prima atestare documentară a Mănăstirii Corbii de Piatră este la 23 iunie 1512, dar există informații certe conform cărora biserica a existat și înainte de această dată. Sfântul lăcaș a primit hramul ”Adormirea Maicii Domnului” și a fost închinată domnitorului Neagoe Basarab.
Mănăstirea Corbii de Piatră se poate vizita tot timpul anului, pe timpul zilei, iar în locul unde lăsați mașina sunt câteva bătrăne cu produse tradiționale zonei muscelului (dulcețuri, cașuri de vacă sau țuică de fructe).