Mănăstirea Voroneț – „Capela Sixtină a Estului”
Construită în 1488, în numai trei luni şi trei săptămâni (între 26 mai și 14 septembrie), Biserica Mănăstirii Voroneţ este ctitoria voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Localizare : Localitatea Voroneț, orașul Gura Humorului, județul Suceava, Moldova, România
Coordonate : 47.517193N 25.864101E
Pe lângă latura spirituală și istorică a lăcașului de cult, Mănăstirea Voroneț este renumită și datorită Albastrului de Voroneț, o nuanță specifică de albastru cu care s-a zugrăvit fresca exterioară a acesteia. Culoarea a fost produsă pe baza mineralului azurit, este considerată secretă și are o rezistență deosebită la acțiunea timpului și a agenților meteorologici exteriori (umezeală, îngheț).
În 1785, după anexarea Bucovinei de către Imperiul Austro-ungar, Mănăstirea Voroneţ se găseşte printre cele 23 de mănăstiri desfiinţate. Călugării au fost siliţi să-şi părăsească lăcașul de cult, iar chiliile au ajuns treptat ruine. Biserica a fost folosită doar la oficierea slujbelor pentru credincioşii din părțile locului.
La începutul secolului al XX-lea – după Marea Unire din 1918 – sfântul locaş este declarat monument istoric, personalităţi culturale şi politice ale vremii readucând în conştiinţa publică valoarea istorică şi artistică a ctitoriei lui Ștefan cel Mare și Sfânt. După aceasta, numărul vizitatorilor din ţară şi din străinătate a crescut considerabil.
În perioada comunistă se trece la denumirea “Monumentul istoric şi de artă de la Voroneţ”, luându-se în considerare doar valoarea sa artistică deosebită, latura spirituală intrînd în conul de umbră al ateismului. Treptat, lumânările şi slujbele sunt complet interzise în Biserică. Cu toate acestea, se fac lucrări de restaurare lărgindu-se streaşina acoperişului pentru a proteja pictura exterioară şi lucrări pentru înlăturarea umezelii care ameninţa unele fresce. Se consolidează porţiuni de zidărie pe cale de deteriorare, se repară şi se întărește pardoseala Bisericii.
În anul 1991, după 206 ani de la desființare, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât reînfiinţarea Mănăstirii de la Voroneţ, ca mănăstire de călugăriţe.
Program de vizitare:
- mai – septembrie : Luni – Duminică: 08:30 – 20:00
- octombrie – aprilie : Luni – Duminică: 09:00 – 17:00
Taxa de vizitare:
- Adulți: 5 lei
- Copii, elevi, studenți: 2 lei
- Fotografiere / Filmare doar exterior (neprofesional): 10 lei
- Pentru grupuri organizate se poate solicita o măicuță-ghid la intrare, fără a achita o taxă suplimentară.
Reguli de vizitare:
- ţinută vestimentară decentă;
- fumatul, consumul băuturilor sau alimentelor, în interiorul Mănăstirii, sunt interzise;
- păstrarea liniştii;
- vizitarea doar a zonelor permise şi marcate în acest sens;
- utilizarea dispozitivelor de înregistrare foto/video/audio, doar cu acordul expres al obştii monahale;
- utilizarea dispozitivelor de înregistrare foto/video/audio doar în exteriorul Bisericii Mănăstirii;
- închiderea telefoanelor mobile în timpul săvârşirii dumnezeieştilor slujbe;
- respectarea cuvenitei rânduieli a şederii în timpul slujbei: bărbaţii de-a dreapta şi femeile de-a stânga.