Palatul Mogoşoaia, o escapadă în stil brâncovenesc

Dacă vrei să te recreezi şi duci lipsa de idei, poţi oricând alege Mogoşoaia. Pe lângă faptul că de acest loc nu te poţi plictisi ori de cate ori l-ai vizita, este şi foarte accesibil, fiind doar la 15 km de Bucureşti.

Fiind o distanţă aşa scurtă faţă de Bucureşti poţi alege să ajungi acolo cu bicicleta, cu maşina sau chiar şi cu linia preorăşenească 460 pe care o poţi lua de la Parc Bazilescu.

 

 

Localizare: Mogoșoaia, județul Ilfov, România

Coordonate: N 44.52765° E 25.992482°

Video reprezentativ :

 

În stil brâncovenesc, palatul Mogoşoaia a fost construit în anul 1702 de către Constantin Brâncoveanu. Conform inscripţiei de pe latura de răsarit a palatului. Acesta a fost terminat pe 20 septembrie 1702.

Palatul Mogoşoaia are o arhitectură simplă, cu motive vegetale, predominând cărămida. Faţada care dă spre lac delimitează o gradină cu forma unui labirint iar treptele care duc uşor spre lac sunt păzite de doi lei de piatră. Palatul este realizat într-un stil românesc brâncovenesc – un stil ce îmbină elemente renascentiste şi  orientale.

 

 

Cuhnia reprezinta bucătăria brâncovenească, locul unde se pregatea masa familiei Brâncoveanu. Aceasta a fost construită în perioada anilor 1681 – 1702 şi o puteţi găsi imediat cum intraţi pe sub turul porţii, în dreapta.

Capul cuhliei simbolizează pe Brâncoveanu şi pe fiii săi ucişi de turci. În prezent cuhnia este folosită pentru expoziţii şi alte evenimente.

Casa de oaspeţi a fost ridicată în anul 1870 de către Gheorghe Bibescu pe așezământul unui conac din secolul XVII, fiind refăcută între anii 1922-1930 de George Matei Cantacuzino. Iniţial a fost numită Vila Elchinghen, în perioada socialistă a fost Casă de Creaţie a Uniunii Scriitorilor. În prezent casa este formată dintr-un centru de conferinţe cu două săli, camere de cazare şi un restaurant.

 

 

sursa: wikipedia.org

Serele – comandate de către Nicolae Bibescu în anul 1890 la un atelier parizian şi refăcute în anul  2002, au fost folosite pentru cultura florilor şi atelier de educaţie plastică pentru copii.

sursa: wikipedia.org

 

 

Cavoul familiei Bibescu – foarte frumos amplasat între copacii şi Gheţăria, unde în trecut se păstrau blocuri de gheaţă din lacul Mogoşoaia.


sursa: panoramio.com

Activităţi la Palatul Mogoşoaia:

– Plimbare de relaxare prin minunata grădină a palatului

– Picnic la palat

– Plimbare pe lângă lacul Mogoşoaia

– Ski nautic şi plimbări cu hidrobicicleta

 

Tarife:

Intrarea în palat se face gratuit.

Taxa de vizitare muzeu: 5 lei

Taxă elevi, studenți și pensionari: 2 lei

Parcare: 4 lei

Intrarea la muzeu este liberă în prima zi de miercuri a fiecărei luni.

Program:

1 mai – 31 octombrie

Orele: 10:00 – 18:00

1 noiembrie – 30 aprilie

Orele: 09:00 – 17:00

Muzeul este deschis în fiecare zi, de marți până duminică

Website : http://palatebrancovenesti.ro

Tagged , ,