Peștera Bolii – caverna cu râu subteran

Localizare : 6 km nord de Petroșani, județul Hunedoara, Transilvania, România

Coordonate : 45.453834 N, 23.318472 E

Altitudine : 720 metri

Lungime : 455 metri

 

Peștera Bolii este situată la 6 km nord de orașul Petroșani, pe drumul ce leagă Valea Jiului de Țara Hațegului (DN66/E79), în locul unde se întâlnesc Munții Retezatului cu cei ai Sebeșului. Din DN66 sunt indicatoare rutiere care te orientează către peșteră, iar aceasta este destul de aproape de drumul principal.

 

 

 

Numele peșterii nu are nicio legătură cu vreo boală, ci provine de la familia Bolia. Acest nume apare prima dată în secolul al XV-lea, într-un act de donaţie de pământ și păduri al regelui Sigismund. În 1848 apare ca proprietar al zonei din jurul peşterii Bolia Ladislau, și este foarte posibil ca numele zonei ar putea veni de la acestă veche familie de nobili.

 

 

Muntele este străpuns de pârâul Jupâneasa, care modelează calcarul și formează astfel cea mai mare peșteră cu râu subteran din Transilvania. Galeriile astel formate au înălțimi cuprinse între 3 – 20 metri. La ieșirea din peștera pârâul poartă numele de Galbina.

 

 

Stalactitele sunt rare, cu dimensiuni reduse, din cauza curentului din peșteră. Decorul cavernei a fost folosit pentru diferite filmări şi astfel au rămas diverse desene pe pereţi. Principala atracție rămâne însă pârâul subteran, care te încântă cu zgomotul lin al trecerii sale prin muntele de calcar.

 

 

În cea mai mare sală a peșterii au fost organizate, încă din perioada interbelică, concerte muzicale, fără amplificare. Sala a fost denumită Sala de concert și dans ca urmare a acusticii deosebite.

Legenda spune că în Peștera Bolii și în muntele care o înconjoară s-ar afla îngropat o parte din aurul dacilor, dar nimeni nu are curajul să-l caute din cauza blestemului care apasă asupra comorii.

Recomandăm vizitarea peșterii vara sau toamna, când apa în cavernă este mai scăzută . 

 

 

 

Program de vizitare: Luni – Duminică 10.00 – 19.00

Tarife vizitare: Adulți – 5 lei