Salina Turda – Călătorie spre centrul Pământului

Salina Turda, sau ”Muzeul mineritului în sare”, reprezintă o atracție turistică importantă a României. Aceasta se află în municipiul Turda, județul Cluj, Transilvania, România. Are două intrări, cea veche, din Str.Salinelor Nr.54B și cea nouă, de pe Str.Aleea Durgăului Nr.7, utilizată pentru accesului turiștilor.

 

 

Video :

Dovezi arheologice despre exploatarea sării la Durgău-Turda există încă din perioada preromană. În timpul ocupației romane (106-274 d.C.), aceștia au exploatat sarea la Durgău în camere piramidale și la suprafață, în gropi patrulatere. După terminarea exploatării de suprafață, romanii părăseau locația spre una nouă, iar excavațiile s-au umplut cu apă, devenind lacuri sărate. Minereul de sare era foarte important pentru romani, în imediata apropiere a zăcămintelor de sare existând și o fortificație romană. Exploatările de sare de la Turda au fost apărate în acea vreme de soldații Castrului roman Potaissa.

Prima atestare documentară a unei exploatări de sare la Turda este datată la 1 mai 1271, fiind emisă de cancelaria maghiară. Prin acest document se dăruia Episcopiei de Transilvania „ocna de sare de la Durgău-Turda (Dörgö-Torda)”.
Datorită productivității sporite a salinei de la Ocna Mureş, Salina Turda, care la începuturile ei a fost una dintre cele mai importante saline din Transilvania, începe să decadă dupa 1840, în anul 1896 la Turda mai funcționând doar 3 ocne de sare.
După primul război mondial, datorită productivitaţii scazute, Salina Turda a fost închisă în anul 1932, deși exploatarea sării devine monopol de stat.  În timpul celui de-al doilea razboi mondial este folosită de populaţia oraşului Turda ca adăpost antiaerian.

În anul 1992 salina a fost redeschisă pentru public ca obiectiv turistic, iar în anul 2008 intră într-un amplu proces de modernizare şi amenajare în cadrul programului PHARE 2005, cu fonduri europene în valoare de 6 mil. euro, fiind redată circuitului turistic începând cu luna ianuarie 2010. În scop turistic și curativ se pot vedea fostele mine Iosif, Terezia si Rudolf.

Salina Turda deține în prezent săli de tratament, un amfiteatru, săli de sport, dar și o „roată panoramică”, de unde se pot admira stalactitele din sare. De la un mic magazin se pot procura suveniruri și sare cu diverse arome. Pe lacul subteran se poate face o plimbare cu barcuța într-un cadru pitoresc.

Coborârea în salină se poate face cu liftul (foarte aglomerat) sau pe scări din lemn, corespunzătoare a 13 etaje. Între 2012 – 2014 a fost executat un tunel de legătură între mina Terezia și mina Iosif, în lungime de 50 m, în scopul includerii în circuitul turistic și a minei Iosif, nedeschisă până acum accesului public.
În Salina Turda este o temperatură constantă a aerului de 11-12 grade celsius, mișcarea aerului este neglijabilă, iar  în aer sunt prezenți aerosoli de sare sunt formă de particule solide.

Salina Turda oferă facilități de tratament pentru afecțiunile respiratorii și afecțiunile otolaringolocice ca astmul bronșic și bronșita cronică. De asemenea, aici se pot trata persoanele care au diverse probleme respiratorii cauzate de noxe, gaze sau tutun.
Program vizitare: Luni-dumnică 09.00-17.00, ultima intrare la ora 16.00
Vă recomandăm să alegeți intrarea nouă în salină (prin Aleea Durgăului), deoarece este modernă, parcarea mult mai generoasă, iar intrarea veche (prin strada Salinelor) este posibil să o găsiți închisă.

Tarife vizitare:

  • Adulți 20 lei
  • Copii, elevi, studenți 10 lei
  • Pensionari 12 lei

Alte tarife:

  • Roata mare (8 minute / o tură): 5 lei / persoană
  • Închiriere teren mini golf (30 minute): 10 lei / persoană
  • Închiriere pista bowling (20 minute): 10 lei / persoană
  • Închiriere barcuță lac subteran (20 minute): 10 lei / persoană (maxim 3 persoane / barcă)
  • Închiriere teren sport (60 minute): 100 lei
  • Închiriere amfiteatru (60 minute): 200 lei
  • Închiriere masă biliard (10 minute): 2 lei
  • Închiriere masă tenis (30 minute): 5 lei
  • Taxă oficiere căsătorii: 300 lei