Slănic Moldova, relaxare în „Perla Moldovei”
Stațiunea Slănic Moldova a fost întemeiată şi s-a dezvoltat datorită numeroaselor izvoare de apă minerală cu compoziţii variate şi valoroase, primind astfel statutul de staţiune balneoclimaterică.
Orașul se află în partea de sud-vest a județului Bacău, la limita cu județul Covasna, în bazinul râului Slănic (un afluent al Trotușului), la poalele Munților Nemira din Carpații Orientali. Altitudinea la care se regăsește stațiunea este de 530 de metri.
Stațiunea
Slănic Moldova este renumită pentru izvoarele sale de ape carbonate, bicarbonatate, ușor sulfuroase, clorate, sodice, hipertonice, hipotonice și oligominerale, izvoare descoperite încă din anul 1801. În 1852 s-au efectuat primele teste chimice, iar în 1877 au apărut primele instalații balneare.
Botezată “Perla Moldovei“, Slănic Moldova asigură tratament pentru tulburări digestive (gastrite cronice hipo- și hiperacide, ulcere gastrice și duodenale, afecțiuni stomacale postchirurgicale, colite cronice atipice, colon inflamabil, constipație cronică), boli hepatobiliare (dischinezie biliară, colicistită cronică cu sau fără calculi, stări postoperatorii în boli ale ficatului), boli metabolice și nutriționale (diabet melitus, forme ușoare și intermediare, obezitate), boli ale rinichiului și urinare.
Cura externă cu apele minerale de la Slănic Moldova ajută la tratamentul bolilor reumatismale degenerative și diartritice, al celor cardiovasculare și respiratorii (astma alergică, traheobronșite cronice, rinosinuzite cronice, emfizem pulmonar), tratamentul bolilor endocrine (stări prepubertale la copii hiperreactivi), al bolilor ginecologice (sindrom ovarian menopauzal) și al altor boli.
Prima atestare documentară apare în hrisovul dat de Constantin Cehan Racoviţă la 1 ianuarie 1757, când întreaga vale a Slănicului „şi cu tot dealul de unde se scoate sare” făcea parte din moşia domnului fanariot. În 1840, staţiunea apare pentru prima dată pe harta ţării, sub denumirea de Feredeiele Slănicului. În perioada comunistă se construiesc clădiri noi, se fac reparaţii capitale şi reamenajări la vilele existente. Staţiunea este racordatã la sistemul energetic naţional. Sanatoriul medical balnear este dotat cu instalaţii moderne și ia fiinţă o policlinică medicală balneară. Se modernizează şi captează izvoarele minerale şi se amenajează o mofetă.
Cum ajungem la Slănic Moldova?
În stațiune se poate ajunge cu autoturismul propriu pe DN12A Onești-Târgu Ocna sau Miercurea Ciuc-Târgu Ocna, apoi pe DN12B Târgu Ocna-Slănic Moldova, sau cu trenul Adjud-Târgu Ocna, iar apoi cu autobuzul Târgu Ocna-Slănic Moldova.