Tabăra de sculptură Măgura – Artă în aer liber
Localizare : comuna Tisău, județ Buzău, Muntenia, pe DJ203G, în apropiere de Mănăstirea Ciolanu
Coordonate : 45.237953 N, 26.545100 E
Tabăra de la Măgura, organizată între anii 1970 – 1985, a fost o inițiativă artistică a sculptorului român Gheorge Coman și a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Tabăra de sculptură a fost inițiată pentru a sărbători cele 16 secole de la prima atestare istorică a orașului Buzău.
Așadar, ideea de bază a acestei inițiative a fost ca timp de 16 ani, câte 16 sculptori, să ajungă la tabăra Măgura din județul Buzău, unde timp de două luni (august – septembrie) să creeze o sculptură pe o temă aleasă de ei, într-un bloc de piatră primit prin tragere la sorți.
În 16 ani, pe la Măgura au trecut 163 de sculptori ce au realizat 256 de lucrări în piatră. Acestea au fost donate județului Buzău în cadrul unei festivități în aer liber ( cel mai mare ansamblu național de sculptură în aer liber din România ). Sculpturile conțin câte un număr de identificare și le pot regăsi pe un tablou principal la intrare, pentru a vedea cui aparțin.
Terenul pe care se află sculpturile, de circa 21 de ha, aparține Mănăstirii Ciolanu, fiind administrat de autoritățile locale ale județului Buzău, aceștia plătind o chirie Mănăstirii. Numele taberei provine de la locația de unde provine piatra cu care s-au sculptat capodoperele, aceasta fiind adusă din comuna Măgura.
Pentru a vedea localizarea taberei pe Google Maps, click pe harta de sus din articol.