Viscri – O călătorie înapoi în timp
Localizare : în comuna Bunești, județ Brașov, Transilvania, România
Altitudine : 581 m
Populație : Aproximativ 450 locuitori (27 sași)
Coordonate : 46.055882 N, 25.091808 E
Istoria satului Viscri începe în secolul al XII-lea, atunci când regele Geza al II-lea al Ungariei (1141-1162) a populat partea de est a regatului cu coloniști germani (sași sau saxoni). După realizarea acestor colonizări, au fost construite în zonă peste 200 de biserici fortificate, pentru ca localnicii să se poată apăra de cuceritori.
Satul Viscri este unul special întrucât aici se află cea mai frumoasă biserică fortificată din zonă, aceasta fiind înscrisă în lista UNESCO de monumente protejate.
Biserica Evanghelică Fortificată din Viscri este construită în stil romanic, fiind construită în această formă în jurul secolului al XVI-lea. În interiorul bisericii-cetate există și un muzeu foarte interesant cu diverse obiecte ce au aparținut sătenilor de-a lungul vremii. Astăzi, în biserica din Viscri încă se țin predici și concerte de orgă superbe. Din biserică se poate urca în turn, însă pe propria răspundere, așa cum este menționat și pe un afiș.
Tariful de vizitare al bisericii este de 4 RON.
Datorită implicării Prințului Charles de Wales, satul Viscri a fost foarte promovat în ultima perioada, în anul 2014 cunoscând peste 15.000 de turiști. Prințul Charles a înființat Fundația Mihai Eminescu, patronată chiar de acesta, prin care a ajutat și renovat monumentele istorice din zonă, ce cuprind : Biserica fortificată din Viscri, Criț, Meșendorf, Saschiz etc.
Localitatea Viscri se află foarte aproape de Sigișoara, la 42 de kilometri, pe E60 sau DN13.
Turiștii pot să se plimbe cu căruțele trase de cai, pe trasee până la biserica fortificată, până la Cărămidărie, la stână, sau până la satele vecine. Aceste trasee sunt oferite de localnicii binevoitori contra cost.
De asemenea, turiștii pot admira și casa Prințului de Wales, la numărul 163, o casă frumoasă, construită în același stil arhtectural ca și celelalte din sat, vopsită într-un albastru frumos. De menționat este și faptul că în Viscri străzile nu au denumire, casele se pot găsi doar căutând numărul acestora.
Posibilități de cazare în Viscri sunt mereu la îndemână, dacă întrebați localnicii din sat. Mai cunoscute sunt Viscri 125 sau Viscri 44, case care oferă cazare și mâncare tradițională specifică zonei. Localnicii vând hăinuțe confecționate manual, pulovere, mănuși, căciuli, toate colorate și interesante.
Totodată, între satele din zonă, aferente comunei Bunești, s-a organizat un traseu de biciclete, prin natură, mulți dintre turiști aventurându-se pe acesta. În zonă se pot vizita și celelalte biserici fortificate, din Criț, Saschiz, Meșendorf sau Biertan ( puțin mai departe, la aproximativ 70 de kilometri ).
O mențiune destul de importantă pentru șoferi ar fi aceea că majoritatea drumurilor de acces până la Viscri sau la celelalte sate din zonă sunt mai puțin bune, de aceea recomandarea ar fi să se utilizeze mașini de teren. Drumurile de acces sunt din E60, cu două variante. Prima, pe 105A, cu o porțiune de aproximativ 10 km neasfaltat și a doua, mai scurtă, pe 104L ( tot din E60 ), asfaltat, dar cu gropi.