Vulcanii Noroioși – Unici în Europa

Localizare : comuna Scorţoasa, comună Berca, judeţul Buzău, România.

Altitudine : 322 m

Suprafața : 30 ha

Coordonate :

  • Pâclele Mari 45.358523 N, 26.711746 E
  • Pâclele Mici 45.339047 N, 26.707846 N

 

Video reprezentativ :

 

Accesul la vulcani se face prin DN10 (drumul ce leagă oraşul Buzău de Braşov), de la localitatea Sătuc, prin comuna Berca. Vulcanii noroioşi sunt denumiţi de localnici "fierbători" sau "pâcle".

Aceştia s-au format dintr-o combinaţie a solului argilos cu apă din pânză freatică, prin mişcarea gazelor naturale aflate la peste 3000 de metri sub pământ. Aceste gaze împing mixul de sol cu apa spre suprafaţă, creând efectul unor vulcani. Acest nămol ce iese la suprafaţă se usucă şi formează conuri de diferite mărimi.

Asemenea fenomene se întâlnesc în mai multe locuri de pe globul pământesc, adunându-se în total circa 1100 de astfel de vulcani. Din teritoriul European, acest fenomen este regăsit numai în România. Fenomene asemănătoare, totuşi, sunt regăsite în Azerbaidjan, sau din zonele apropiate apelor Norvegiei. Astfel de fenomene se pot observa şi în Siberia, în Caraibe, Australia sau în Insula Trinidad.
 

 

Cei mai mulţi dintre vulcani se regăsesc în zona denumită Pâclele Mici, întinse pe 10 hectare, cu forme conice variate dar dimensiuni destul de mici. Înălţimea vulcanilor formaţi este de 2-8 m. 

 

 

Craterele formate se măresc datorită nămolului scos la suprafaţă, de multe ori aceste conuri unindu-se între ele în timp, formând cratere mari de circa trei metri. Platoul denumit Pâclele Mari este la o distanţă de 3.7 kilometri de cele Mici. Desfăşuraţi pe o suprafaţă de 20 de ha, aceştia cuprind trei mari vulcani situaţi în centrul platoului. Diametrul acestora este de circa 100 de metri, cu conuri secundare formate la bază, acestora.

 

 

Locul este de o frumuseţe rară, selenară, datorită straturilor întinse de mal uscat. Minunăţia zonei este amplificată de şanţurile formate din pricina scurgerii noroiului şi uscarea acestuia. 

Program:

Zilnic între 09:00 – 17:00.

Tarife:

Adulți: 4 Lei
Elevi, Studenți: 2 Lei