Vulcanul Racoș, ultima erupție vulcanică a Munților Carpați

Vulcanul Racoș se află în vecinătatea comunei Racoș, din munții Perșani, Transilvania, România. Vulcanul și  zona înconjurătoare acestuia reprezintă ultimele activități vulcanice de pe teritoriul României. Ultimele erupții bazaltice cuaternare ale munților Carpați se estimează că ar fi avut loc în urmă cu 0.5 milioane de ani.

 

Video :

 

Aflat în vecinătatea comunei Racoș, în munții Perșani, vulcanul Racoș și zona înconjurătoare reprezintă ultimele activități vulcanice de pe teritoriul României. Ultimele erupții bazaltice cuaternare ale munților Carpați se estimează că ar fi avut loc în urmă cu 0.5 milioane de ani.

 

Craterul din vulcanul Racoș
Craterul vulcanului Racoș

 

 

 

Craterul vulcanului a fost exploatat pentru foarte multă vreme pentru zgură, mai precis până în decembrie 2005, când s-a luat o Hotărâre de Guvern ce a declarat întreaga arie ca fiind protejată prin lege.

Întreaga zonă prezintă un peisaj superb, parcă desprins dintr-un film despre planeta Marte, aceasta fiind cunoscută drept Planeta Roșie.

Peisaj vulcanul Racoș
Peisaj din craterul vulcanului

Vulcanul pare că s-a stins de curând, craterul fiind de o culoare neagră – pământie, iar zona dimprejurul său de o culoare roșie – portocalie. Cei pasionați de geologie pot studia diversele forme  și tipuri de piatră ponce, zgură sau bazalte.

Rocile prelucrate din vulcan sunt foarte rezistente și ușoare, fiind folosite pentru diverse construcții, din zonă și nu numai.

Coloanele de bazalte de la Racoș

Coordonate : 46.026791 N, 25.424103 E

 

Coloanele de bazalt
Coloanele de bazalt

 

Tot în zona Racoș se regăsesc și coloanele de bazalte, formate dintr-o fostă carieră de exploatare a acestui tip de rocă. Acestea reprezintă cele mai vechi exploatări de bazalt din zonă, mai precis din anii 1880 – 1900.
Au o formă spectaculoasă ce seamănă cu o orgă cu pipe prezentă cel mai adesea în bisericile catolice.

Coloanele de aproape
Coloanele de aproape

În zonă se regăsesc multe obiective turistice interesante cum ar fi :

Vă oferim variante de cazare în apropiere, la Rupea, unde puteți vizita și cetatea Rupea :Booking.com

 

Alte articole interesante despre vulcanul Racoș :

Tagged , , , ,