Mănăstirea Cozia – Ctitoria lui Mircea cel Bătrân

Mănăstirea Cozia, care străjuieste de peste șase secole Valea Oltului, se află pe drumul național Râmnicu Vâlcea – Sibiu, la 22 de kilometri de orașul Râmnicu Valcea și la 75 de kilometri de Sibiu, pe malul drept al Oltului.

 

 

 

Biserica mare cu hramul „Sfânta Treime”, armonios proporționată, cu ornamentație bogată, a fost construită de meșteri din Moravia, dupa modelul bisericii sârbești din Crușevaț, din piatră albă tare, între 1387-1391, ctitor fiind domnitorul Mircea cel Bătrân. A fost sfințită la 18 mai 1388.

 

 

Ansamblul mănăstiresc de la Cozia a fost cunoscut la început sub numele de „Mânăstirea Nucet”, abia mai târziu primind numele de „Mânăstirea Cozia”, după muntele din vecinătate.

 

 

Mănăstirea Cozia a fost reparată și renovată de mai multe ori de-a lungul timpului de către voievozi ca Neagoe Basarab, Radu Paisie și Constantin Brâncoveanu. Astfel, în timpul lui Neagoe Basarab s-a construit fântâna care îi poartă și acum numele (s-a păstrat pe aceasta și un fragment de inscripție), iar în anul 1517 s-a refăcut pictura. Între anii 1706-1707 (pe vremea lui Constantin Brâncoveanu) a fost construit pridvorulbisericii, în bine-cunoscutul stil „brâncovenesc”. De asemenea, au fost adăugat chiliile cu ceardacuri și s-a reconstruit havuzul cu apă (baptisteriul) din fața bisericii.

 

 

În pronaos se găsesc mormintele voievodului Mircea și al monahei Teofana, mama lui Mihai Viteazul, călugărită dupa moartea fiului ei, decedată în 1605. Piatra funerară a domnitorului este o copie a celei originale și datează din 1938.

 

 

În această mănăstire au trăit călugări cărturari, care au tradus și au tipărit în limba romană cărți de cultură scrise în slavonă. Dintre aceștia, cei mai renumiți sunt “Filotei monahul”, fostul logofăt Filos al lui Mircea cel Batran, și “Mardarie Cazianu” care, între 1646-1649, a scris “Lexiconul slavon-român”, pentru uzul preoților.

 

 

 

Program de vizitare de la Mănăstirea Cozia:

• Luni – Duminică: 08:00 – 16:00;

• Dupa ora 16:00 vizitatorii sunt rugați să facă liniște deplină pentru a nu deranja rugăciunea.

 

Reguli de vizitare:

• ţinută vestimentară decentă;

• fumatul, consumul băuturilor sau alimentelor, în interiorul Mănăstirii, sunt interzise;

• păstrarea liniştii;

• vizitarea doar a zonelor permise şi marcate în acest sens;

• utilizarea dispozitivelor de înregistrare foto/video/audio, doar cu acordul expres al obştii monahale;

• utilizarea dispozitivelor de înregistrare foto/video/audio doar în exteriorul Bisericii Mănăstirii;

• închiderea telefoanelor mobile în timpul săvârşirii slujbelor.

 

Pentru cazare în apropierea Mănăstirii, vă sugerăm următoarele :



Booking.com

Tagged , , ,