Calea ferată Oravița – Anina – Prima cale ferată montană din România
Călătorind pe calea ferată Oravița – Anina putem experimenta poate una dintre cele mai frumoase trasee montane din țara noastră. Aceasta a fost construită în vremea Imperiului Austriac între anii 1861 – 1863, construcția sa reprezentând o mare realizare pentru acele vremuri, fiind constituită din 14 tunele de peste 2 kilometri, 10 viaducte de peste 800 de metri și peste 2 kilometri de treceri înguste săpate în stâncă.
Acest „diamant ascuns” al amatorilor de călătorii se află în partea vestică a munților Banatului, traseul pornind din orașul Oravița, urmând platoul din masivul Munților Semenic și parcurgând 33,4 kilometri până în orașul Anina.
Aceasta a fost construită în special pentru a ușura transportul exploatărilor miniere din Banatul de Sud, în speță pentru a transporta mai ușor cărbunele de calitate superioară către Dunăre, apoi spre inima Imperiului Austro-Ungar.
Denumită simbolic „Semmeringul Bănățean” datorită asemănării cu mult mai cunoscuta cale ferată austriacă, calea ferată Oravița – Anina a fost construită de către inginerii Anton Rappos şi Karl Dülnig și de către arhitecții Karl Maniel, Johann Ludwig Dollhoff-Dier. Legenda spune că acesta din urmă, simțindu-se vinovat pentru eșecul initial al construirii tunelului Gârliște, s-a sinucis, sărind într-o prăpastie de-a lungul acestei căi ferate.
Pentru cei care vor să trăiască pe viu această experiență unică, trenul Regio circulă 7 zile pe săptămână cu plecare din Oravița la orele 11.15 ( permanent ). Orele rutei de întoarcere din Anina variază în funcție de anotimp. Iarna pleacă la orele 13:30 iar vara la 14:40.
Odată ajunși în Anina, puteți face o pauză de masă la o pizza delicioasă în Pizzeria The Gallery. Tot în Anina putem admira și Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Anina, construită în 1908 în stil neo-bizantin.
În orașul Oravița se poate vizita și Teatrul Vechi, sau Teatrul Mihai Eminescu, construit în anul 1817 în stil baroc vienez, fiind o copie fidelă a teatrului din viena. Pe scena acestui teatru a jucat și poetul nostrum Mihai Eminescu împreună cu trupa sa.