Calea ferată Oravița – Anina – Prima cale ferată montană din România

Călătorind pe calea ferată Oravița – Anina putem experimenta poate una dintre cele mai frumoase trasee montane din țara noastră. Aceasta a fost construită în vremea Imperiului Austriac între anii 1861 – 1863, construcția sa reprezentând o mare realizare pentru acele vremuri, fiind constituită din 14 tunele de peste 2 kilometri, 10 viaducte de peste 800 de metri și peste 2 kilometri de treceri înguste săpate în stâncă.

 

 



 

 

Acest „diamant ascuns” al amatorilor de călătorii se află în partea vestică a munților Banatului, traseul pornind din orașul Oravița, urmând platoul din masivul Munților Semenic și parcurgând 33,4 kilometri până în orașul Anina.

 

 

Aceasta a fost construită în special pentru a ușura transportul exploatărilor miniere din Banatul de Sud, în speță pentru a transporta mai ușor cărbunele de calitate superioară către Dunăre, apoi spre inima Imperiului Austro-Ungar.

 

 

Denumită simbolic „Semmeringul Bănățean” datorită asemănării cu mult mai cunoscuta cale ferată austriacă, calea ferată Oravița – Anina a fost construită de către inginerii Anton Rappos şi Karl Dülnig și de către arhitecții Karl Maniel, Johann Ludwig Dollhoff-Dier. Legenda spune că acesta din urmă, simțindu-se vinovat pentru eșecul initial al construirii tunelului Gârliște, s-a sinucis, sărind într-o prăpastie de-a lungul acestei căi ferate.

 

 

 

 

Pentru cei care vor să trăiască pe viu această experiență unică, trenul Regio circulă 7 zile pe săptămână cu plecare din Oravița la orele 11.15 ( permanent ). Orele rutei de întoarcere din Anina variază în funcție de anotimp. Iarna pleacă la orele 13:30 iar vara la 14:40.

 

 

 

Odată ajunși în Anina, puteți face o pauză de masă la o pizza delicioasă în Pizzeria The Gallery. Tot în Anina putem admira și Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Anina, construită în 1908 în stil neo-bizantin.

 

Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Anina
Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Anina

 

În orașul Oravița se poate vizita și Teatrul Vechi, sau Teatrul Mihai Eminescu, construit în anul 1817 în stil baroc vienez, fiind o copie fidelă a teatrului din viena. Pe scena acestui teatru a jucat și poetul nostrum Mihai Eminescu împreună cu trupa sa.

Interiorul trenului Regio
Interiorul trenului Regio

 

Interiorul trenului Regio
Interiorul trenului Regio

 



 

Tagged , , ,