Cetatea Deva, un monument istoric medieval

Cetatea Deva, construită în secolul XIII, se regăsește pe un imens con vulcanic, la o altitudine de 378 de metri. Aceasta veghează orașului cu același nume de secole, păzind intrarea în Transilvania prin valea Mureșului.

 



 

Dealul Cetății se pare că a fost locuit încă din neolic sau epoca bronzului, totodată fiind găsite rămășițele unei fortificații dacice.

 

Scara către Cetate
Scara către Cetate

Cetatea de astăzi poartă urmele mai multor conflicte politico-economice ce au avut loc de-a lungul vremurilor în Transilvania.

Cetatea Deva dispune și în prezent de mai multe tuneluri secrete și temnițe ce captează atenția turiștilor curioși să le descopere.

 

Curtea Cetății
Curtea Cetății
Curtea Cetății
Curtea Cetății

 

De asemenea, de pe Cetatea Deva se poate observa o mare parte din valea Mureșului, mai multe sate și munții ce împrejmuiesc orașul.

 



 

Vedere asupra orașului Deva
Vedere asupra orașului Deva

 

Cetatea Deva a fost construită în cinci mari etape:

Prima datează din a doua jumătate a secolului al XIII-lea, a doua din epoca huniazilor (cu puține lucrări adăugate), a treia din timpul lui Castaldo (1551-1556), a patra în secolul al XVII-lea iar ultima începând cu anul 1713.

 

 

Se spune că în timpul răscoalei lui Horea, Cloşca şi Crişan (1784), în cetate s-a refugiat nobilimea maghiară din zonă.

 

 

În anul 1800, la propunerea contelui Mitrowsky (Comandantul Transilvaniei), cetatea și-a pierdut atribuția militară.

 



 

Mai târziu, în 1817, împăratul Francisc I şi soţia sa au acordat subvenții importante pentru refacerea cetății, fiind impresionaţi de frumusețea acesteia.

 

 

În timpul revoluţiei din 1848 cetatea Deva a fost ocupată de armata maghiară, iar în 1849, datorită unei explozii la magazia de pulbere, a rămas cu distrugeri grave.

 

 

În 1896 au fost amenajate căi de acces spre cetate și s-a împădurit Dealul Cetăţii de către Societatea de Istorie, Arheologie şi Naturii din Comitatul Hunedoara.

 

Cetatea văzută din orașul Deva
Cetatea văzută din orașul Deva

 

O renovare a mai avut loc in 1950 când s-au conservat ruinele și s-a facilitat accesul către cetate.

Cetatea a fost renovată de curând, in anul 2016, dispune de o telecabină din anul 2005 pentru a se urca mai ușor, însă se poate accesa și cu automobilul până la porți.

 

 

Vă oferim câteva variante de cazare în orașul Deva :



Booking.com

Tagged , ,